Zoeken in de muziekgeschiedenis

26 mei 2012

Muziekgeschiedenis van 27 Mei

Beestjes_in_belgische_hoesOp 27 Mei 1967 komt Beestjes van Ronnie & De Ronnies op nummer 38 binnen in de Nederlandse Top 40. Deze single bereikt op 8 Juli 1967 de dertiende plaats als hoogste positie. Beestjes is geschreven door Peter Koelewijn. Zanger is de 22-jarige Ronnie Schutte die Peter Koelewijn op een Amsterdam terrasje heeft leren kennen. De Ronnies is geen bestaande groep. Peter Koelewijn gebruikt als begeleidingsband zijn eigen Rockets met Jeroen Ophoff, Charles Jansen, toetsenist/gitarist Frits van Antwerpen en hijzelf. Beestjes wordt in één dag in de GTB studio in Den Haag opgenomen. De inspiratie voor het nummer krijgt Peter Koelewijn wanneer hij op de televisie een merkwaardige film ziet. Hoofdpersoon is een alcoholicus die van kwaad tot erger vervalt. Aan het eind van de film komt een scene waarin de man in zijn slaap allerlei visioenen krijgt van de meest afschuwelijke diertjes die uit alle hoeken van de kamer tevoorschijn komen en over zijn bed krioelen. Dit delirium blijft Peter Koelwijn bij, hij pakt zijn gitaar en schrijft in een uur tijd Beestjes. In Belgie komt Beestjes binnen op de tweede plaats van de Humo hitparade. Opmerkelijk is dat op de Belgische hoes de B-kant Suzy door de hoezenmaker onopzettelijk is veranderd in Susy (foto).


Orchestral Manoeuvres In The Dark geeft op 27 Mei 2007 een concert in Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht. Het is dan voor het eerste in 22 jaar dat de Liverpoolse band weer in Nederland een concert geeft. Het concert maakt deel uit van de Architecture & Morality Tour, genoemd naar het derde en meest succesvolle album van Orchestral Manoeuvres In The Dark. Originele leden Andy McCluskey en Paul Humphreys werken voor het eerst sinds 1989 weer samen. Ook Martin Cooper en Malcolm Holmes zijn weer van de partij. Het meest recente van Orchestral Manoeuvres In The Dark in Nederland is geweest op 30 juni 1985 tijdens Parkpop in Den Haag. Tijdens de Architecture & Morality Tour worden de meeste nummers van het betreffende album gespeeld, in het tweede deel aangevuld met hun grootste hits.


U2_ipodU2 weigert op 27 Mei 2005 een bedrag van 12,5 miljoen pond. De Ierse band zou dit bedrag krijgen als de hit Where The Streets Have No Name, uit 1987, gebruikt mocht worden in een televisiereclame. "We hebben het bijna gedaan. Ik weet vanwege mijn werkzaamheden in Afrika wat je met 12,5 miljoen allemaal kunt doen", aldus Bono. "Het was erg moeilijk weg te lopen van 12,5 miljoen." De 45-jarige zanger, wiens filantropische activiteiten hem twee nominaties voor de Nobelprijs voor de vrede hebben opgeleverd, laat verder weten er over gedacht te hebben het geld weg te geven. "Maar als we mensen vertellen dat we het geld weggeven, klinkt dat zo pompeus." Uiteindelijk is U2 tot de conclusie gekomen dat ze het nummer niet willen verbinden aan een reclame. De Ierse band is eerder te zien in een televisiereclame van iPod, met de hit Vertigo. U2 heeft hier veel kritiek op gekregen, hoewel de band geen geld heeft ontvangen van de betreffende fabrikant.


Hugh Gibb ontmoet Barbara Pass, wanneer hij met zijn orkest in een ballroom in Manchester in Engeland aan het spelen is. Het stel wordt verliefd en trouwt op 27 Mei 1944. In 1945 wordt hun eerste kind geboren, een meisje wat ze Leslie noemen. Daarna komen de zonen. Barry, op 1 September 1946, de tweeling Maurice en Robin op 22 December 1949, en als laatste op 5 Maart 1958 Andy. Barry, Maurice en Robin worden jaren later wereld beroemd als The Bee Gees.


Led_zeppelin_01Honderden Led Zeppelin fans verzamelen zich op 27 Mei 1976 bij de Marquee Club in Londen, omdat ze denken dat Led Zeppelin er een geheim concert gaat geven. Led Zeppelin is een dag eerder in Londen aangekomen, en een vals gerucht dat er opgetreden wordt in de Marquee Club wordt verspreidt. Alleen de bassist van de groep John Paul Jones laat zich die avond zien. Hij speelt een nummertje mee met The Pretty Things, de groep die wel optreedt die avond. John Paul Jones speelt bas op het nummer Route 66.


Op 27 Mei 1977 wordt God Save The Queen, de tweede single van The Sex Pistols uitgebracht. Ondanks het feit dat de plaat wordt geboycot door de BBC Radio en TV, geweigerd wordt door High Street shops en ronduit weinig tot geen aandacht krijgt, worden er in de eerste week 200.000 exemplaren van verkocht.Uiteindelijk haalt de single een tweede plaats in de Engelse hitlijsten.


Paul McCartney ontvangt op 27 Mei 2008 een eredoctoraat in de muziek van de Amerikaanse Universiteit Yale. Tijdens de ceremonie op de campus in Connecticut wordt gezegd dat de Britse muzikant is benoemd tot 'Doctor Of Music' omdat hij een generatie heeft doen ontwaken met een fris geluid in de rock, roll, rhytm en blues. In een toespraak zegt Yale University President Richard Levin ondermeer: "Here, there and everywhere, you have pushed the boundaries of the familiar to create new classics. We admire your musical genius and your generous support of worthy causes."


AdvisserNa 15 jaar het programma gepresenteerd te hebben stopt Ad Visser (foto) op 27 Mei 1985 met AVRO's Top Pop. Op 22 September 1970 is de eerste aflevering van het populaire programma. De presentatie wordt dan gedaan door Ad Visser, Lars Boom en Penney De Jager. De week daarna doen Lars  en Penney het zonder Ad Visser, en is er sprake van een wisselpresentatie. Vanaf de derde aflevering wordt Lars Boom definitief vervangen door Ad Visser. Aan het eind van de laatste uitzending wordt Visser overladen met serpentine en slingers op het moment dat Chris Rea het nummer Josephine staat te playbacken. De verbazing is van Chris Rea's gezicht te lezen, want niemand heeft hem ingelicht, en degene die hem van te voren zou inlichten is het door alle commotie volkomen vergeten. Behalve voor Ad Visser is het ook voor Bert Van Der Veer en Jessy Winkelman (beide van de regie) de laatste aflevering. Op 19 Augustus 1985 wordt via een persbericht bekend gemaakt dat Kas Van Iersel de opvolger wordt van Ad Visser. Na slechts een seizoen, wordt op 8 September 1986 bekend gemaakt dat Kas Van Iersel vertrekt als presentator. Een meningsverschil over de koers van de popmuziek die in het programma gevolgd wordt en zijn weigering om elk weekend met de AVRO's Discoshow door het land te trekken zijn hier mede de oorzaak van. Bas Westerweel is de laatste presentator. Op 27 Juni 1988 valt uiteindelijk het definitieve doek voor AVRO's TopPop.


Mary_had_a_little_lamb_van_paul_mccMary Had A Little Lamb van Paul McCartney binnen komt op 27 Mei 1972 binnen in de Engelse hitparade. Het kinderwijsje, dat de Top 10 haalt, wordt door de ex-Beatle opgenomen om de BBC op de hak te nemen, nadat de omroep een paar maanden eerder zijn single Give Ireland Back To The Irish in de ban heeft gedaan wegens de politiek gevoelige tekst.


Op 27 Mei 1998 geeft Elton John in Belfast een openluchtconcert op het gazon van de Stormont, het Noord-Ierse parlement. De Britse premier Tony Blair heeft Elton John verzocht hier op te treden om te vieren dat, vijf dagen eerder, het Noord-Ierse vredesakkoord in een referendum is goedgekeurd.


1985In het Burg. Damensportpark in Geleen wordt Op 27 Mei 1985 de 16e editie van het PinkPop Festival gehouden. Slechts 15.000 bezoekers (een dieptepunt) zien de volgende groepen: Steel Pulse, Yngwie Malmsteen, King, The Stranglers, China Crisis, Chris Rea, Jason & The Scorchers en Gaga. De presentatie wordt gedaan door Jan Smeets. Door de geringe opkomst van het publiek en de tegenvallende bands scrijven de media unaniem over het feit of Pinkpop het volgende jaar nog wel zal halen. "Het programma faalde echter compleet: slechts 15.000 toeschouwers vonden de weg naar het sportpark in Geleen. Het is duidelijk dat Smeets de neergaande curve die het festival de laatste jaren vertoonde niet meer heeft kunnen ombuigen. Pinkpop 1985 ontgoochelde niet alleen qua opkomst. Ook de artistieke prestaties bleven bij enkele bands beneden alle niveau." aldus Backstage van Juni 1985. Het Brabants Dagblad van 29 Mei 1985 schrijft: "Het zou best eens kunnen dat dit de laatste Pinkpop is geweest, warmee dan een eind is gekomen aan een fraaie Limburgse traditie. Waarschijnlijk trekken alleen de superfestivals, die zonder met de ogen te knipperen een half miljoen voor een band kunnen uittrekken, nog voldoende gekken die een dag op een grazige weide willen doorbrengen." Organisotor Jan Smeets laat in de Arnhemse Courant van 1 Juni 1985 weten dat hij niet bereidt is meer geld in Pinkpop te stoppen: "Deze editie heeft zo'n 400.000 gulden aan bands gekost. Ik had ook een miljoen kunnen investeren. Dan zouden er misschien ook wel weer 50.000 bezoekers zijn gekomen. Maar dat is niet het uitgangspunt van Pinkpop". Meer geld investeren heeft volgens Smeets toch ook niet veel zin, in een artikel van het Limburgs Dagblad van 30 Mei 1985 staat te lezen: "Het is inmiddels een publiek geheim dat Herman Shueremans van het dubbelfestival Torhout/Werchter kosten noch moeite spaart om acts waar andere organisatoren maanden achterna zitten, in xc3xa9xc3xa9n klap met een dikke geldbuidel weg te kapen. Zoals U2, dat wel oren had naar een heroptreden in Geleen, maar onder druk van het eigen management gedwongen werd te kiezen voor de francs van Schueremans, en passant een bedrag toucherend dat al het totale Pinkpop-programma-budget verre overschrijdt." Ondanks alle berichten in de media is er in 1986 de 17de editie van het Pinkpop Festival, dat met 48.000 toeschouwers geheel uitverkocht is.


Op 27 Mei 1963 wordt The Freewheelin' Bob Dylan uitgebracht. Op het tweede album van Bob Dylan staan ondermeer Blowin' In The Wind, A Hard Rain's A-Gonna Fall, Masters Of War en Don't Think Twice It's Alright. The Freewheelin' Bob Dylan komt op 7 September 1963 de Billboard-albumlijst binnen, en bereikt de 22ste plaats.


Thatll_be_the_dayBrunswick Records brengt op 27 Mei 1957 de single That'll Be The Day van The Crickets uit. Er gaan weken durende onderhandelingen met Decca Records aan vooraf, omdat Buddy Holly het nummer ook al eens voor dat label heeft opgenomen, en de plaat zonder Decca's toestemming niet zou kunnen worden uitgebracht. De tweede versie van That'll Be The Day wordt op 25 Februari 1957 opgenomen in de befaamde Norman Petty Studio, in Clovis, New Mexico. De titel is overigens een opmerking van John Wayne in de film The Searchers. Aanvankelijk verloopt de verkoop van de plaat helemaal niet zo goed. Pas wanneer de plaat in New Engeland populair wordt, komt de grote doorbraak en wordt That'll Be The Day een grote hit. De nieuwe versie bereikt op 23 September 1957 de eerste plaats van de Billboard Top 100.


Op 27 Mei 1966 zijn The Rolling Stones te gast in het programma Ready Steady Go!, waar zij de nummers I Am Waiting, Under My Thumb en Paint It Black spelen. Andere gasten in dit televisieprogramma van de Britse commerciele omroep ITV zijn The Animals met Don't Bring Me Down, The Yardbirds met Over Under Sideways Down en Chris Andrews met Whatcha Gonna Do Now.


Scott_mckenzieOp 27 Mei 1967 komt San Francisco van Scott McKenzie binnen in de Amerikaanse Billboard Hot 100. Het nummer is geschreven door John Phillips van The Mamas & The Papas, in verband met het driedaagse Monterey Pop Festival dat op 16, 16 en 18 Juni 1967 wordt gehouden en waarvan Phillips één van de organisatoren is. Hij laat het nummer zingen door Scott McKenzie, met wie hij een tijdje samen heeft samengespeeld in The Journeymen. Terwijl het nummer in Amerika op de vierde plaats in de hitparade blijft steken, wordt San Francisco (Be Sure To Wear Some Flowers In Your Hair), zoals het nummer volledig heet, in Engeland de nummer 1 hit met de langste titel ooit. Hoewel het als het lijflied van de Flower-Power generatie de geschiedenisboeken in gaat, is het ook van speciale betekenis voor militairen die per boot in de haven van San Francisco terugkeren uit de oorlog in Vietnam. In 2002 zingt Scott McKenzie het nummer tijdens een herdenking bij de Vietnam Memorial Wall in Washington.


The Eagles beginnen op 27 Mei 1994, met een optreden in Irvine in Californie, aan een reunietournee. Het is voor het eerste sinds veertien jaar dat The Eagles weer gezamelijk op het podium staan.


Prins_rupert_loewensteinOp 27 Mei 2007 wordt door het management van The Rolling Stones bekend gemaakt dat Prins Rupert Loewenstein stopt als de boekhouder van de groep. De Londense bankier van Beierse adellijke afkomst heeft de band dan 37 jaar onder zijn financiele hoede gehad. Naar schatting hebben de Stones in deze periode anderhalf miljard euro verdiend.  Prins Rupert Loewenstein is sinds 1971 bankier in Londen en is zijn werkzaamheden begonnen toen The Rolling Stones problemen kregen met hun verschillende managers.


Jacqueline_govaert_pinkpop_2007Op het evenemententerrein van Megaland in Landgraaf, Limburg wordt op 27 Mei 2007 de tweede dag van het Pinkpop Festival gehouden. Het is voor de 20ste keer dat Pinkpop in Landgraaf plaatsvind. De presentatie is voor de radio in handen van Giel Beelen en Eric Corton terwijl Dolf Jansen dit voor de televisie voor zijn rekening neemt. Net als in 2006 is deze 28ste editie van het Pinkop Festival met 62.000 bezoekers compleet uitverkocht. Prijzen in 2007 zijn: 3 dagen met camping €115,00, Pinkstermaandag € 69,00, dagkaart zondag: € 69,00, dagkaart zaterdag; € 59,00. Het optreden van Amy Winehouse die om 20.15  zou optreden gaat niet door vanwege "ziekte" van de Britse zangeres. Krezip wordt in allerijl gevraagd om haar plaats in te nemen. In Haarlem rinkelt dan rond 14.00 uur de telefoon. Krezip-zangeres Jacqueline Govaert neemt op: "Kun je om 20.15 uur op Pinkpop zijn?", is de boodschap. Maar Krezip heeft al een optreden op het Elastiek Muziek festival in Hilvarenbeek. Roel van Velzen is Krezip echter goed gezind en wil wel van plek ruilen in de line-up. Precies drie kwartier voordat Krezip opmoet, arriveert het vijftal daarom in Landgraaf. De Tilburgse band opent met Rehab, de single hit van Amy Winehouse. "In de bus naar Pinkpop werd dat idee geboren", aldus gitariste Anne Govaert. Het publiek voor het John Peel Stage waardeert de korte cover met een daverend applaus. "Toen dacht ik wel even shit, die vibe moeten we nog een uur vasthouden", zegt zangeres Jacqueline Govaert. Andere bands die naast Krezip te beluisteren en te zien zijn op de 2e dag van Pinkpop zijn: The Nightwatchman, Ozark Henry, Gabriel Rios, Paolo Nutini, Gogol Bordello, Razorlight, Maximo Park, Ilse Delange, Iggy & The Stooges, Lostprophets, Snow Patrol en Muse.


AmsterdamDe Amerikaanse groep Venice rond op 27 Mei 2006, in de kerk van de Doopsgezinde Gemeente in Amsterdam, de opnamen af van hun album Amsterdam. Deze opnamen zijn op 18 Mei 2006 begonnen. Het album Amsterdam van Venice ligt vanaf 18 September 2006 in de platenwinkel. In de week van 18 September is het album ook De Radio 2 CD. Amsterdam van Venice komt op 23 September 2006 binnen op de achtste plaats in de Mega Album Top 100. De 8ste plaats is ook de hoogste notering die het album haalt, een week later zakt Amsterdam al naar zeventien.



SutchOp 27 Mei 1964 begint de Engelse zeezender Radio Sutch met officiele uitzendingen. Eigenaar is Screaming Lord Sutch (David Edward Sutch) (foto), die speciaal hiervoor het fort Shivering Sands in de monding van de Theems geenterd heeft. Uiteraard begint de eerste uitzending met Jack The Ripper, een plaat van Screaming Lord Sutch zelf. Op 30 september 1964 is het zeezender-avontuur alweer voorbij wanneer Screaming Lord Sutch zijn handel verkoopt aan Rex Calvert. Die verandert de naam Radio Sutch in Radio City. Lord Sutch pleegt op 16 Juni 1999 zelfmoord. David Edward Sutch is 58 jaar geworden.


Richard Fairbrass raakt op 27 Mei 2007 bij een demonstratie voor homorechten in Moskou, Rusland gewond. De zanger van Right Said Fred krijgt van tegenstanders een klap op zijn linkeroog. De demonstranten willen een petitie overhandigen aan de burgemeester van Moskou, wat wordt verhinderd door de politie. Veel demonstranten, waaronder politici uit Duitsland, Italixc3xab en Rusland, worden opgepakt.


Michael_jackson_legend_awardMichael Jackson ontvangt op 27 Mei 2006, tijdens de uitreiking van de Japanse MTV Awards in Tokio, de Legend Award. Het is voor Jackson de eerste keer sinds maanden dat hij in het openbaar verschijnt. "I thank all the people who believed in me. I believe in you. I thank my children, Paris, Prince, and Blanket, who have been there for me. I'd like say to the Japanese people from the bottom of my heart, 'I love you very, very much. I thank the fans around the world and I thank the fans in Japan. I promised myself I wouldn't be emotional when I got up here. I think you are very sweet, generous and kind people. I thank all the people who believed in me. I believe in you." aldus een geemotioneerde Michael Jackson.


Door de Amerikaanse omroep NBC wordt op 27 Mei 1961 het televisiedrama The Deputy uitgezonden. Hierin maakt de zanger Johnny Cash zijn acteerdebuut.


Jan_deanSurf City van Jan & Dean ligt vanaf 27 Mei 1963 in de Amerikaanse platenwinkels. Op de B-kant van Surf City staat het nummer She's My Summer Girl. Zowel Surf City als She's My Summer Girl zijn op 23 April 1963 opgenomen in de Gold Star Recording Studio in Hollywood. Brian Wilson van The Beach Boys verzorgt de achtergrondvocalen. Surf City van Jan & Dean komt op 15 Juni 1963 de Billboard Hot 100 binnen, en staat vanaf 20 Juli 1963 twee weken op de eerste plaats.


Duiveltjes_medaille_Op 27 Mei 2006 worden in De Melkweg in Amsterdam voor de 4e keer De Duiveltjes uitgereikt, een muziekprijs van het Nationaal Popinstituut voor de beste Nederlandse popmuzikanten. Meer dan duizend muzikanten hebben via de website van het Nationaal Popinstituut hun stem uitgebracht. De prijzen worden uitgereikt door Koos van Dijk, de voormalige manager van Herman Brood. Winnars zijn: producer/deejay Junkie XL, drummer Cesar Zuiderwijk van de Golden Earring, toetsenist Pim Kops van De Dijk, gitarist Dennis Huige van Racoon, bassist Bart Geevers van Peter Pan Speedrock en zangeres Anneke Giersbergen van The Gathering. 013 in Tilburg wordt voor de 2e keer uitgeroepen tot beste het poppodium van Nederland. De Duiveltjes hebben hun naam te danken aan Robert Johnson (1911-1938). De beeldjes zijn een verwijzing naar de legende rond deze Amerikaanse blueszanger/gitarist die zijn ziel zou hebben verkocht aan de duivel om de beste gitarist ter wereld te worden.


U2 laat op 27 Mei 1987 in Rome de grond letterlijk beven. Tijdens een concert in het Flaminio Stadio produceert de geluidsinstallatie van de groep zoveel geluid, dat in twee naburige wijken het aardbevingsalarm afgaat. De telefooncentrales van allerlei plaatselijke overheidsinstanties krijgen een stormvloed aan telefoontjes te verwerken, afkomstig van mensen die er over klagen dat hun meubels beginnen te trillen door het geluid.


The_whoThe Who staat op 27 Mei 1967, samen met Cream, in The Pembroke College May Ball in Oxford. Niet gewend aan een ongeintereseerd publiek van debutantes en 1e jaars studenten, gooit Keith Moon zijn drumstel over het podium. Daarbij verrekt hij zeer ernstig een buikspier. Onwetend van wat de blessure kan aanrichten, speelt Keith Moon de set uit. De volgende dag tijdens een opname sessie klapt hij met een ondraaglijke pijn in elkaar. Hij wordt met spoed naar het St. George's Hospital op Hyde Park Corner vervoerd, voor een hernia operatie. Op 4 Juni 1967 wordt Keith Moon weer uit het ziekehuis ontslagen.


Van Cliff Richard verschijnt op 27 Mei 1989 het nummer The Best Of Me als zijn 100ste single. Op de B-kant staat Move It, Cliff Richard's eerste hit uit 1958. The Best Of Me komt op 10 Juni 1989 de Engelse hitparade binnen, en komt tot de tweede plaats. In Nederland komt The Best Of Me niet verder dan de tipparade.


Op 27 Mei 1973 lijken de dagen van de beroemde Cavern in Liverpool geteld wanneer de club deuren moet sluiten. De gemeente besluit om Matthew Street, waar de Cavern is gevestigd, te reorganiseren. Men wil de Merseyside-ondergrondse uitbreiden. Bovengronds wordt een groot parkeerterrein aangelegd. Cavern-eigenaar Roy Adams bouwt een nieuwe Cavern precies tegenover de oude locatie. Hij noemt deze club The Revolution, die in 1974 wordt geopend. In 1976 wordt de naam veranderd in Cavern Club.


Op een school in Coventry in Engeland worden op 27 Mei 1964 elf jongens naar huis gestuurd. De reden is dat zij hetzelfde kapsel hebben als Mick Jagger.


FerryOp 27 Mei 1976 wordt op Hilversum 3 bij de TROS de allereerste Europarade uitgezonden. Ferry Maat is van vier tot zes uur 's middags, de presentator van deze nieuwe hitparade. Hugo van Gelderen, chef Hilversum 3 van de TROS, is geestelijk vader van de Europarade. Van Gelderen is twee maanden half Europa doorgereisd om met radiostations te overleggen over de levering van gegevens voor de Europarade. Naast deze nieuwe Europese lijst begint de TROS op 27 Mei 1976 met De Polderpopparade, een hitparade met de bestverkochte Nederlandse producties. Ad Roland is de presentator. Bovendien lanceert de omroep op deze dag de TROS Paradeplaat. De eerste is S-S-S-Single Bed van Fox.


Frank Sinatra staat op 27 Mei 1965 in een studio in Los Angeles voor de opname van het nummer September Of My Years. Het door Sammy Cahn en Jimmy van Heusen geschreven September Of My Years is de titelsong van zijn nieuwe album. September Of My Years komt op 21 Augustus 1965 binnen in de albumlijst van Billboard, en bereikt de vijfde plaats. September Of My Years wint een Grammy Award als de beste LP van 1965.


Helga van Leur is op 27 Mei 2007 de winnares van de finale van het televisieprogramma Dancing With The Stars dat door RTL 4 wordt uitgezonden. Samen met haar danspartner Marcus van Teijlingen verslaat de weervrouw de Belgische acteur Christophe Haddad en zijn danspartner Ilse Lans. Tijdens deze rechtstreekse door Ron Brandsteder en Sylvana Simons gepresenteerde televisie-uitzending treedt de Spaanse zanger Enrique Iglesias op.


Jack_bultermanJack Bulterman overlijdt op 27 mei 1977. Jacques Cornelis Bulterman wordt op 27 September 1909 in Amsterdam geboren. Al op jonge leeftijd maakt hij deel uit van een straatorkest. Na zijn opleiding aan de Openbare Handelsschool blijft hij actief in de muziek: als pianist in het bandje de Mixed Pickles en daarna in zijn eigen groep de Blue Bees. Bulterman is korte tijd werkzaam voor de Philips Persdienst maar besluit uiteindelijk toch voor een carriere in de muziek te kiezen. Eén van zijn allereerste composities is Dag Schatteboutje uit 1931. In 1933 gaat Bulterman als trompettist spelen in het orkest van John van Brück. Twee jaar later wordt als tweede trompettist lid van het The Ramblers. Voor dit dansorkest schrijft hij ook composities en arrangementen. In de jaren vijftig treedt Jack Bulterman in dienst van de platenmaatschappij Phonogram. Hier staat hij aan de wieg van het succes van ondermeer The Blue Diamonds (foto met in het midden Jack Bulterman), Ria Valk, Anneke Gronloh, Willeke Alberti, Johnny Lion en Rob de Nijs. Jack Bulterman is 67 jaar geworden.


Barry en Robin Gibb ontvangen op 27 Mei 2004 op Buckingham Palace in Londen van Prins Charles de versierselen als Commanders Of The British Empire (CBE). Namens hun overleden broer Maurice Gibb, neemt diens zoon Adam de eretitel in ontvangst. Die is tot tranen toe geroerd. Ook Barry Gibb is zichtbaar diep onder de indruk. Prins Charles toont alle begrip voor deze emotionele reacties.


Venus_and_mars_van_paul_mccartney_wVanaf 27 Mei 1975 ligt het album Venus And Mars van Paul McCartney & Wings in de platenwinkel. Venus And Mars komt op 14 Juni 1975 de Billboard-albumlijst binnen. In de week van 19 juli 1975 staat Venus And Mars op de eerste plaats. Drie dagen na de Amerikaanse release verschijnt het album ook in Europa op de markt. In Nederland bereikt het album de tweede plaats in de LP Top 50. Paul McCartney & Wings zijn op 16 januari 1975 in de Sea-Saint Studio van Allen Toussaint in New Orleans aan de opnamen van Venus And Mars begonnen. De groep bestaat, naast Paul en Linda McCartney, uit de gitaristen Denny Laine en Jimmy McCulloch en drummer Joe English. Zij worden op Venus And Mars bijgestaan door Tom Scott, Dave Mason en Allen Toissaint. Naast de titelsong staan op deze LP Rock Show, Love In Song, You Gave Me The Answer, Magneto And Titanium Man, Letting Go, Venus And Mars (Reprise), Spirits Of Ancient Egypt, Medicine Jar, Call Me Back Again, Listen To What the Man Said, Treat Her Gently/Lonely Old People en Crossroads.


LekkerfoutbokaalHans Bouwens (2e links) krijgt op 27 Mei 2005, uit handen van 3FM KRO discjockey Paul Rabbering (2e rechts), een erebokaal voor zijn hele oeuvre als "Meest Lekker Foute Artiest". Bouwens, beter bekend onder zijn artiesten naam George Baker, is gekozen door de luisteraars van het programma Rab Radio van Paul Rabbering. "Gelukkig namen de artiesten het allemaal positief op, want hun plaat wordt immers niet alleen als 'lekker' maar ook als 'fout' bestempeld. Iedereen stond ons echter enthousiast te woord. Blijkbaar zagen ze de humor van ons initiatief wel in", aldus Paul Rabbering. De beker voor De Foutste Artiest gaat naar Bobby Farrell (links), de zanger/danser van Boney M. Het Foutste Duo is Modern Talking, vooral dankzij hun liedje You're My Heart You're My Soul. Captain Jack wordt gekozen tot Foutste Mannelijke Artiest en Whigfield tot Foutste Vrouwelijke Artiest. De prijzen worden uitgereikt door Jacques D'Ancona (rechts).


Declan McManus treedt op 27 Mei 1977 voor het eerst op als Elvis Costello. Hij maakt zijn live-debuut in de Nashville Club in London.


Muziek Jarige Op 27 Mei

1935: Ruby Lewis - The Drifters († 10 Mei 1964)
1935: Ramsey Lewis - Toetsenist USA
1939: Don Williams - Country Zanger USA
1943: Cilla Black (Priscilla White) - Zangeres Engeland
1945: Bruce Cockburn - Zanger Canada
1947: Marty Kristian - The New Seekers
1947: Peter Knight - Steeleye Span Viool
1948: Peter Sears - Jefferson Starship
1949: James Mitchell - The Detroit Emeralds Zanger
1956: Neil Finn - Split Enz & Crowded House Gitaar/Zang
1957: Eddie Harsch - The Black Crowes Toetsen
1957: Susan Dallion - Siouxsie & The Banshees Zangeres
1966: Sean Kinney - Alice In Chains
1971: Lisa Lopes (Left- Eye) - TLC Zangeres († 26 April 2002)
1975: Dre (Andre Benjamin) - The Outkast Rapper

25 mei 2012

Muziekgeschiedenis van 26 Mei

Paint_it_black_van_the_rolling_stonOp 26 Mei 1990 komt Paint It Black van The Rolling Stones op de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het is voor de tweede keer dat de single op Nr. 1 komt. 34 jaar eerder, op 11 Juni 1966, staan The Rolling Stones ook op de hoogste plaats in de Top 40. Aanleiding is de uitzending op Veronica van de serie Tour Of Duty, waarin het Stones nummer als openingstune wordt gebruikt. De vraag naar het nummer wordt daardoor zo groot dat Paint It Black opnieuw wordt uitgebracht. Bovendien geven The Rolling Stones op 18, 19 en 21 Mei een drietal concerten in de Rotterdamse Kuip. Ook wordt er in Mei 1990 een verzamelbox uitgebracht. De combinatie van Tour Of Duty, Kuip concerten en de release van de verzamelbox, zorgt ervoor dat Paint It Black weer de hoogste positie haalt. Met deze prestatie schrijven The Rolling Stones hitparade-geschiedenis. Na A Whiter Shade of Pale van Procol Harum, in 1967 en 1972, is Paint It Back de tweede single die 2 keer op nummer 1 in de Top 40 komt.


Duran Duran, Mick Jagger en Keith Richards ontvangen op 26 Mei 2005 in Londen een Ivor Novellos Award voor hun bijdrage aan de Britse muziekindustrie. Duran Duran ontvangt de Outstanding Contribution To British Music Award. Mick Jagger en Keith Richards krijgen de Special Songwriting Award overhandigd. Het is de vijftigste keer dat het evenement, vernoemd naar de in 1951 overleden Britse componist Ivor Novello, wordt gehouden. Onder de andere prijswinnaars bevinden zich Franz Ferdinand, Keane en Lou Reed. U2 wordt voor het nummer Vertigo beloond met de prijs voor beste internationale hit van het jaar.


George_harrison_electronic_soundVan George Harrison verschijnt op 26 Mei 1969, het album Electronic Sound. Op deze LP, die op het op het Zapple-label verschijnt, staan Under The Mersey Wall en No Time Or No Space. George Harrison heeft dit album geproduceerd na de opnamen van een album van Jackie Lomax. Op Electronic Sound experimenteert George Harrison met een moog synthesizer. Volgens synthesizer-pionier Bernie Krause is niet George Harrison, maar hij de maker van de 25 minuten durende track No Time Or No Space. Electronic Sound wordt algemeen beschouwd als één van de slechtste platen die George Harrison ooit heeft gemaakt.


Dawn_feat_tony_orlandotie_a_yellow_Tony Orlando en Dawn komen op 26 Mei 1973 op de eerste plaats in de Nederlandse Top 40 met het nummer Tie A Yellow Ribbon Round The Ole Oak Tree. Na Yesterday van The Beatles is volgens het Guiness Book Of Records, Tie A Yellow Ribbon Round The Ole Oak Tree ook in meer dan duizend versies op de plaat verschenen. Het nummer is geschreven door Irwin Levine en L. Russel Brown. Dawn Bestaat uit Thelma Hopkins, Joyce Vincent en Tony Orlando, die in 1961 al drie top 10 hits in Amerika heeft gehad. Tony Orlando komt per ongeluk bij de groep, als hij gevraagd wordt om in 1970 het nummer Candida van, de dan nieuwe groep, Dawn opnieuw in te zingen omdat de producers niet tevreden zijn met de huidige zanger. Howel het nooit Tony Orlando's bedoeling is om de vaste zanger te worden, besluit hij na het succes van Tie A Yellow Ribbon om met Thelma en Joyce verder te gaan. Een wijs besluit want Dawn scoort tussen 1970 en 1977 twintig hits, waarvan er drie de eerste plaats bereiken.


Joost_mag_het_wetenOp 26 Mei 1978 presenteert Joost Den Draayer voor de laatste keer het programma Joost Mag Niet Eten bij de NOS op Hilversum 3. Joost Den Draayer, of te wel Willem Van Kooten besluit te stoppen met zijn radiowerk, vooral omdat hij de platen van zijn eigen productiemaatschappij Red Bullet niet meer mag draaien. Naast vele cadeaus wordt aan Willem van Kooten De Top 40 Award uitgereikt voor zijn verdiensten voor de Nederlandse muziekindustrie. Daarnaast wordt er een speciale single uitgebracht (Joost Mag Het Weten) door een koor van Nederlandse artiesten, bestaande uit Peter Koelewijn, Saskia & Serge, Albert West, Tol Hansse, Andre van Duin, Corrie van Gorp, Maggie MacNeal, Lee Towers, Danny Mirror, Willeke Alberti, Vader Abraham & De Smurfen, Ria Valk, Zangeres zonder Naam, Nico Haak en Conny Vandenbos). Jaap Eggermont heeft deze single geproduceerd. Vanaf maandag 29 mei 1978 is Frits Spits de nieuwe presentator van dit NOS-uur tussen zes en zeven uur 's avonds op Hilversum 3.


Listen_to_what_the_man_saidListen To What The Man Said van Paul McCartney & Wings wordt op 26 Mei 1975 uitgebracht in Amerika. Op de B-kant staat Love Song. Deze single is de voorloper van het album Venus & Mars dat vanaf 27 Mei 1975 in de platenwinkels ligt. Listen To What The Man Said komt op 31 Mei 1975 de Billboard Hot 100 binnen. De single staat in de week van 19 Juli 1975 op de eerste plaats.


De Top 5 in The Billboard Hot 100 in Amerika bestaat op 26 Mei 1990 voor het eerst uit alleen maar vrouwen. Nr. 1 staat Madonna met het nummer Vogue. Op nummer 2 t/m 5 staan achtereenvolgens: Heart, Sinead O'Connor, Wilson Phillips en Janet Jackson.


Rodgers4sOp 26 Mei 1933 overlijdt Jimmie Rodgers in New York aan tuberculose. De ziekte is al in 1924 bij hem vastgesteld, maar hij laat er zich niet door weerhouden en gaat, tegen doktersadvies in door met optreden. Aan het begin van 1933 is zijn gezondheid zodanig verslechterd dat hij niet langer kan optreden. In de wetenschap dat zijn einde nabij is, gaat hij nog een keer de opname studio in om nummers op te nemen die er voor moeten zorgen dat zijn gezin goed verzorgd achterblijft. Twee dagen na de laatste opname overlijdt hij. Jimmie Rodgers, bijgenaamd The Father Of Country Music wordt op 8 September 1901 in Meridan, Mississippi geboren. Als hij werkzaam is bij de Amerikaanse spoorwegen leert hij de muziek kennen van de zwarte bevolking, en wel met behulp van gitaar en banjo. Pas in 1925 treedt hij professioneel op, aanvankelijk als onderdeel van een 'medicine show' en in 1926 als vertolker van jodelliederen (het verschijnsel beperkt zich dus niet tot de Alpengebieden). Dat jaar formeert Rodgers de Jimmie Rodgers Entertainers met Jack Pierce (gitaar), Jack Grant (mandoline, banjo) en Claude Grant (banjo). Via Ralph Peer komt Rodgers als solo-artiest terecht bij RCA, voor welk label hij de sentimentele ballade The Soldier's Sweetheart en het wiegeliedje Sleep, Baby, Sleep opneemt. Deze opnamen verschijnen tegelijk met de eerste grammofoonplaten van de niet minder invloedrijke Carter Family. De platen doen het zo goed dat Rodgers in 1927 tal van opnamen maakt, waaronder Ben Dewberry's Run, Mother Was A Lady en T For Texas. Zijn opvallende wijze van zingen bezorgt hem reeds spoedig de bijnaam Blue Yodeler. Miljoenen exemplaren gaan de deur uit van de single Brakeman's Blues en het is mede dank zij dit nummer dat Rodgers van oost naar west trekt, toerend, acterend in de film The Singing Brakeman (1929) of optredend voor de radio. De zanger ondervindt evenwel voortdurende hinder van zijn tuberculose, over welke ziekte hij in TB Blues zingt. Vele optredens moeten worden geannuleerd en vanaf 1932 ligt Rodgers ziek te bed. Hoewel hij ernstig ziek blijft, maakt Rodgers later dat jaar weer opnamen. Als hij het nummer Fifteen Years Ago Today op de band heeft staan, velt de ziekte hem definitief. Zijn invloed op het country-gebeuren is enorm. Artiesten als Merle Haggard, Hank Snow (die zijn zoon Jimmy Rodgers noemt!) en Lefty Frizzell dragen albums aan hem op. Op een herdenkingsplaquette in de Country Music Hall of Fame staat onder zijn naam de vermelding The Man Who Started It All. Jimmie Rodgers is 35 jaar geworden.


Het concert dat David Cassidy op 26 Mei 1974 geeft in het White City Stadium in Londen loopt behoorlijk uit de hand. Meer dan 1000 fans hebben medische hulp nodig omdat ze al dan niet zijn flauwgevallen. De 14-jarige Bernadette Whelan is er het ergst aan toe. Vier dagen later overlijdt zij aan een hartstilstand. Door dit voorval besluit David Cassidy onmiddellijk te stoppen met live-concerten. Ook stopt hij met de tv-serie The Partridge Family waarin hij de hoofdrol speelt. Op 31 augustus 1974 wordt de laatste aflevering van deze televisieserie door de Amerikaanse omroep ABC uitgezonden.


John_lennon_en_yoko_ono_in_suite__2Op 26 Mei 1969 beginnen John Lennon en Yoko Ono in Suite 1742 van het Queen Elizabeth Hotel in Montreal aan de voortzetting van hun Bed-In For Peace. Na hun verblijf in het Amsterdamse Hilton hotel, in Maart, had het tweede deel eigenlijk moeten plaatsvinden in New York, maar dat gaat niet door wanneer blijkt dat John Lennon, wegens een Engelse drugs veroordeling, Amerika niet in mag. Ook een poging om uit te wijken naar een hotel in de Bahamas loopt op niets uit, omdat het paar ontevreden is over de accomodatie. Op 1 Juni 1969 wordt in hotelkamer 1742 van het Queen Elizabeth Hotel wordt het nummer Give Peace A Change opgenomen. Er wordt in dit nummer meegezongen en meegeklapt door ondermeer Tommy en Dick Smoother, Derek Taylor, Petula Clark, dic-jockey Murray The K, en Timothy Leary. Give Peace A Change wordt de eerste single van The Plastic Ono Band.


The Great Western Express (Spring Bank Holiday Festival) begint op 26 Mei 1972. Het vierdaagse festival wordt in Bardney, Lincoln in Engeland gehouden. Optredende artiesten zijn oa: The Faces, Joe Cocker, Humble Pie, Rory Gallagher, Sly & The Family Stone, Billy Joel, Slade, The Groundhogs, Ry Cooder, Don McLean, Nazareth, Focus, Helen Reddy en een speciaal optreden van Monty Python.


SmokeOp 26 Mei 1972 komt het nummer Smoke On The Water van Deep Purple binnen in de Billboard Hot 100 in Amerika. De plaat is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Deep Purple is in Montreux voor de opnamen van Machine Head, maar op een avond brandt het Casino in Montreux af, één dag voor de groep hun nieuwe album zou gaan opnemen. De brand breekt uit op 3 December 1971 tijdens een live optreden van Frank Zappa. Smoke On The Water haalt de vierde plaats in Amerika, maar komt pas in de zomer van 1973 in de Europese hitparades. In Engeland blijft het succes van de plaat zelfs uit tot April 1977, wanneer het een bescheiden 21ste plaats bereikt in de Britse hitlijst. In Nederland komt Smoke On The Water op 4 Augustus 1973 de Top 40 binnen, en haalt uiteindelijk de 12e plaats.


Op 26 Mei 1996 richt een uitslaande brand een schade van een half miljoen pond sterling aan aan het huis van Eric Clapton in Ripley in het Engelse graafschap Surrey. Wanneer de brandweer arriveert, is Eric Clapton druk bezig om zijn collectie unieke gitaren in veiligheid te brengen.


The Manic Street Preachers weigeren op 26 Mei 1999 om mee te werken aan een concert, omdat de Britse Koningin Elizabeth erbij aanwezig is. The Manic Street Preachers hebben zich ooit plechtig voorgenomen nooit voor het Koningshuis op te treden. De groep uit Wales vindt de monarchie een achterhaald instituut.


De eerste Engelse tournee van Jerry Lee Lewis wordt op 26 Mei 1958 noodgedwongen afgebroken, nadat de zanger slechts drie van de geplande 37 concerten heeft gegeven. De aanleiding is het recente huwelijk van The Killer met zijn nicht Myra Gail Brown. Wanneer de Britse media er achter komen dat Myra slechts 14 (!) jaar oud is, spreken ze er schande van en roepen ze op tot een boycot van de zanger en zijn tournee. De krant The London Morning Star noemt Jerry Lee Lewis zelfs een ongewenste vreemdeling en eist zijn deportatie. Omdat hij tijdens zijn optredens massaal wordt uitgefloten door het publiek zit er voor Jerry Lee niks anders op dan de tournee voortijdig af te breken en zijn koffers te pakken. Hij keert de volgende dag terug naar Amerika, waar Myra's leeftijd inmiddels ook bekend is gemaakt. Daar wacht hem dan ook een onplezierig welkom.


JerseyOp 26 Mei 1997 overlijdt, thuis in Roosendaal, producer/componist en zanger Jack De Nijs, aan de gevolgen van slokdarmkanker. Jack De Nijs wordt op 18 Juli 1941 in Indonesie geboren. In 1952 komt het gezin De Nijs voorgoed naar Nederland. In 1970 heeft Jack zijn eerste hit met het nummer Sophia Loren. Nadat hij voor de grap een keer Elvis Presley heeft geimiteerd, zegt Will Luikinga, DJ van Radio Veronica, dat hij eens een plaat als Elvis moet opnemen. Dat wordt I'm Calling. Vanaf dat moment veranderd Jack De Nijs zijn naam in de artiestennaam Jack Jersey. Zijn grootste hit heeft Jack Jersey met Papa Was A Poor Man dat in Juli 1974 een vierde plaats in de Top 40 haalt. 6 Jaar later lukt dat nog een keer met Sri Lanka My Shangri La, wat in Mei 1980 ook de vierde plaats haalt. Jack Jersey is 55 jaar geworden.


The Rolling Stones beginnen op 26 Mei 1982 aan een twee maanden durende tournee door Europa met een optreden in het Capital Theatre in het Schotse Aberdeen. Het is dan alweer zes jaar geleden dat The Rolling Stones een tournee door Europa hebben gemaakt. Met meer dan 35 optredens in 23 steden in tien landen voor 1.665.560 toeschouwers scoort de groep drie maal zo hoog als in 1976, wat vooral komt door de vele openluchtoptredens in de stadions. Op 2, 4 en 5 juni 1982 treedt de groep op in De Kuip in Rotterdam. Op 27 juli 1982 wordt deze tournee in de Roundhay Park Arena in Leeds, Engeland afgesloten.


Pinkpop_2007Op het evenemententerrein van Megaland in Landgraaf, Limburg gaat op 26 Mei 2007 het 28ste Pinkpop Festival van start. Het is voor de 20ste keer dat Pinkpop in Landgraaf plaatsvind. De presentatie is voor de radio in handen van Giel Beelen en Eric Corton terwijl Dolf Jansen dit voor de televisie voor zijn rekening neemt. Net als in 2006 is deze met 62.000 bezoekers compleet uitverkocht, iets waar organistor Jan Smeets niet aan getwijfeld heeft: "Ik zeg het altijd: de statistieken liegen niet. De tweede week is maatgevend: als je dan 4000 kaarten verkoopt, dan ga je gewoon uitverkopen. Eigenlijk was ik al vanaf de eerste dag van de voorverkoop zeker van mijn zaak." Op de eerste dag van Pinkpop zijn er optredens van Viberider, The Noisettes, Goose, Stevie Ann, Wir Sind Helden, Juliette & The Licks, C-Mon & Kypski, Good Charlotte, Within Temptation en Marilyn Manson.


De broer van Freddie Lennon (vader van John Lennon), Charlie Lennon, overlijdt op 26 Mei 2002 in Liverpool. Charlie Lennon is jarenlang een graag geziene gast tijdens Beatles-conventies, en is 83 jaar geworden.


William_bill_powellOp 26 Mei 1977 overlijdt William 'Bill' Powell  (links) in Canton, Ohio, aan de gevolgen van kanker. Powell is één van de oorspronkelijke leden van The O'Jays en blijft bij de groep tot een jaar voor zijn dood. The O'Jays worden in 1959 opgericht als The Triumphs. Nadat ze een korte periode ook nog hebben opgetreden als The Mascots, nemen ze in 1961 de naam The O'Jays aan als een eerbetoon aan Disc Jockey Eddie O'Jay uit Cleveland. Het grote succes komt in het begin van de jaren zeventig, wanneer ze onder produktionele leiding van Kenny Gamble en Leon Huff een hele reeks hits (oa Back Stabbers, For The Love Of Money, I LOve Music en Love Train) opnemen voor het Philadelphia International Label. The O'Jays worden in 2005 opgenomen in de Rock & Roll Hall of Fame. Billy Powell wordt bij The O'Jays opgevolgd door Sam Strain. Billy Powell is 35 jaar geworden.


Ramses_live_1980Op 26 en 27 Mei 1980 wordt voor een geselecteerd publiek in de Wisseloord Studio in Hilversum het album Live van Ramses Shaffy opgenomen. Shaffy begeleidt zichzelf op de piano. Het album wordt geproduceerd door Eric Boom. John van den Houten is verantwoordelijk voor de geluidstechniek, terwijl Henk Jorden de montage verzorgt. Op dit album staan de volgende nummers: We Leven Nog, Heintje, Ik Laat Jou Niet Voor De Poort, De Gek, Ik Nodig Ze Uit, Het Kan Dus Toch, Twee Deftige Oude Dames, Slaapliedje, Solo, Marije, Johnny Van De Vier Seizoenen, 't Is Stil In Amsterdam en Wij Zullen Doorgaan.


Kingston James McGregor wordt op 26 Mei 2006 geboren als zoon van Gwen Stafani en Gavin Rossdale. Het is voor de voormalige zangeres van No Doubt en de voormalige zanger van de Britse rockgroep Bush hun eerste kind. Gwen Stefani en Gavin Rossdale zijn in 2002 met elkaar getrouwd. Rossdale heeft al een dochter. De in 1989 geboren Daisy Lowe uit zijn omgang met Pearl Lowe, de voormalige zangeres van de jaren 90 groep Powder (hitje met Afrodiziak). Gavin Rossdale weet pas in 2004. na een DNA test, dat hij de vader is van Daisy Lowe.


Don_mclean_american_pieDon McLean neemt op 26 Mei 1971 het nummer American Pie op. Dit acht minuten en 27 seconden durende nummer is een ode aan Buddy Holly. Holly is de enige zanger die Don McLean in zijn jeugd heeft bewonderd. American Pie wordt voor de single over de A- en de B-kant verdeeld. American Pie komt op 27 November 1971 in de Billboard Hot 100 binnen op nummer 69. Vanaf 15 Januari 1972 staat de single vier weken op de eerste plaats. In ons land blijft American Pie op de elfde plaats steken. Het album American Pie komt op 13 November 1971 de Billboard-albumlijst binnen. Het album staat vanaf 22 Januari 1972 zeven weken aan de top. In Nederland bereikt het album, evenals de single, de elfde plaats.


Op vrijdag 26 en zaterdag 27 Mei 1995 geven The Rolling Stones twee akoestische concerten in Paradiso, Amsterdam. The Rolling Stones zijn in Amsterdam, waar zij een week lang in het Amsterdamse Paradiso repeteren voor het Europese gedeelte van hun Voodoo Lounge-tournee. Het optreden op zaterdag 27 Mei 1995 in Amsterdam is op een groot videoscherm op het Museumplein te volgen. Twee live-registraties van dit optreden komen op het nieuwe Rolling Stones-album Stripped te staan. Stripped wordt op 14 November 1995 uitgebracht, en komt op 25 November 1995 de Nederlandse Album Top 100 binnen. Stripped haalt uiteindelijk een derde plaats.


McCartney II van Paul McCartney wordt op 26 Mei 1980 uitgebracht. Paul McCartney heeft voor de simpele titel gekozen omdat hij het album veel vindt lijken op, McCartney, zijn eerste solo-album uit 1970. McCartney II komt op 31 Mei 1980 de Nederlandse LP Top 50 binnen, en haalt de zestiende plaats. Van het album wordt Coming Up op single uitgebracht. In Nederland komt Coming Up niet verder dan de 22ste plaats in de Top 40. In de Billboard Hot 100 bereikt een live-versie van Coming Up op 28 Juni 1980 de eerste plaats. Deze live-uitvoering is op 17 December 1979 in het Apollo Theatre in het Schotse Glasgow is opgenomen.


Michael_jackson_en_lisa_marie_preslOp 26 Mei 1994 treden Michael Jackson en Lisa Marie Presley, in het diepste geheim in het huwelijk in Case de Campo in de Dominicaanse Republiek. De eenvoudige ceremonie kost Jackson maar $50. Wanneer het nieuws over de verbintenis twee maanden later openbaar wordt gemaakt door rechter Hugo Francisco Alvarez Perez, die het stel in de echt verbind, blijft het echtpaar nog weken lang ontkennen dat ze getrouwd zijn. Het huwelijk houdt nog geen twee jaar stand. In Januari 1996 vraagt Lisa Marie de echtscheiding aan. Boze tongen beweren nu nog steeds dat het huwelijk niet meer is dan een poging om de aandacht van de media af te leiden, nadat Jackson is beschuldigd van het misbruiken van een 13 jarige jongen, maar dat wordt door Lisa Marie ontkend tijdens een televisie interview met Oprah Winfrey.


Een optreden van Golden Earring tijdens de tweede avond van de Battumse Bekefeesten in Bathmen, Overijssel gaat niet door. De organisatie van de Bekefeesten verneemt een paar uur voor het optreden van het management van de Golden Earring dat niet door kan gaan omdat zanger Barry Hay het bed moet houden vanwege een zware griep. De Golden Earring wordt vervangen door een Tribute Rock Night waar verschillende coverbands mogen optreden.


David Bowie komt op 26 Mei 1972 op het goeie moment als hij Ian Hunter twee nieuwe nummers aanbiedt om op te nemen: Suffragette City en All The Young Dudes. Ian Hunter staat namelijk net op het punt om zijn groep Mott The Hoople te ontbinden wegens het uitblijven van succes. Ian Hunter kiest voor All The Young Dudes. Het nummer wordt onder productionele leiding van David Bowie opgenomen. All The Young Dudes komt op 12 Augustus 1972 de Engelse hitparade binnen. De single bereikt de derde plaats, en betekent de definitive doorbraak voor Mott The Hoople.


Hard_days_night_signedEen exemplaar van het album A Hard Dayxe2x80x99s Night dat door alle vier leden van The Beatles is voorzien van een handtekening, brengt op 26 Mei 2006, tijdens een veiling van Christie's in Londen een bedrag op van 33.000 euro. Een brief van John Lennon uit de jaren zeventig aan zijn ex-vrouw Cynthia Powell wisselt voor 17.500 euro van eigenaar. Op deze brief staan tekeningetjes van een gezicht en bomen. John Lennon heeft de brief ondertekend met "your famous ex-husband". Een brief van de ex-Beatle aan Leila, één van zijn twee halfzusters wordt niet verkocht. Sarah Hodgson van Christie's over het succes van de veiling: "John Lennon and Beatles memorabilia was highly sought-after yet again, with fans and trade alike snapping up rare items."


Miss_youIn Engeland wordt op 26 Mei 1978 de single Miss You van The Rolling Stones uitgebracht. In Amerika is Miss You al op 10 Mei 1978 verschenen. Op de B-kant staat Far Away Eyes. Miss You is in December 1977 opgenomen in de Pathe Marconi Studios in Parijs, en wordt in New York, in de Power Station Studios, door Bob Clearmountain gemixt. Clearmountain doet ook de remix voor de 8 minuten en 36 seconden 12" discoversie van Miss You, die in een eerste oplage verschijnt op roze vinyl. Bill Wyman verteld over Miss You: "Het idee voor de baslijn kwam van Billy Preston. We hadden een jaar eerder na een opnamesessie een ruwe demo gemaakt. Ik was al naar huis en Billy had mijn oude bas gepakt toen ze het nummer doornamen. Toen we de melodie gingen inspelen zeiden de jongens 'Waarom neem je Billy's idee niet als uitgangspunt?' Ik luisterde het nog een keer af en hoorde dat loopje en bouwde daarop voort." Miss You staat langer dan enige andere van de 28 eerdere singles in de Amerikaanse hitlijst, en is bovendien de laatste single die een nummer 1 haalt. Mick Jagger's vriendin Jerry Hall zegt over Miss You: "Mick vertelde me dat hij Miss You voor mij heeft geschreven, maar dat heeft hij vast aan heel wat meisjes verteld, hahaha". Miss You komt op 10 Juni 1978 de Nederlandse Top 40 binnnen. De single haalt de tweede plaats.


Elvis Presley begint op 26 Mei 1963 in studio B van de RCA Studios in Nashville aan een twee-daagse opname-sessie. Op de eerste dag worden de volgende nummers opgenomen: Echoes Of Love, Please Don't Drag That String Around, (You're The) Devil In Disguise, Never Ending, What Now What Next Where To, Witchcraft, Finders Keepers en Love Me Tonight. Een dag later, 27 Mei 1963 worden Memphis Tennessee, Long Lonely Highway Man, Ask Me, Western Union, Slowly But Surely en Blue River op de band gezet.


Littlewilliejohn2Blueszanger Little Willie John overlijdt op 26 Mei 1968 in de staatsgevangenis in Washington. Little Willie John wordt geboren als William Edgar John op 15 November 1937 in Cullendale, Arkansas en is het meest bekend van het nummer Fever, een nummer wat bijna iedereen wel kent. Alleen zullen velen dit nummer eerder associxc3xabren met Peggy Lee of The McCoys dan met Little Willie John, die als eerste Fever in de hitparade brengt (Nr. 27 in 1956). Evenals Sleep, zijn grootste hit uit 1960, is Fever maar deels representstief voor het repertoire dat Little Willie John vanaf 1955 voor King-records vastlegt. Zijn beste nummers zijn namelijk zonder uitzondering langzame ballads, die door Willie's intense voordracht een diepe droefenis uitstralen. Voorbeelden daarvan zijn Talk To Me Talk To Me uit 1958 en I Need Your Love So Bad uit 1956, dat meer dan tien jaar later wereldberoemd zal worden in de uitvoering van Fleetwood Mac. Na veertien hits in een periode van vijf jaar gaat het vanaf 1962 bergafwaarts met Little Willie. Nadat hij in 1966 wegens moord in de Washington State Prison is opgesloten, sterft hij daar een 'natuurlijke' dood. Little Willie John wordt in 1996 postuum opgenomen in The Rock And Roll Hall Of Fame. Little Willie John is 30 jaar geworden.


Ilse DeLange staat op 26 Mei 1999 in Paradiso in Amsterdam waar zij een concert geeft met nummers van John Hiatt. Het concert in Paradiso wordt gegeven in het kader van de Marlboro Tour waarmee de uit Almelo afkomstige zangeres langs verschillende Nederlandse theaters trekt. Van het concert in Paradiso wordt een live-registratie gemaakt die in Oktober 1999 in beperkte oplage op CD verschijnt.


Op 26 Mei 1984 komt Susanne van VOF De Kunst binnen in de Britse hitparade. De uit Brabant afkomstige groep wordt in Engeland niet VOF De Kunst genoemd maar The Art Company. Suzanne bereikt een twaalfde plaats in Engeland.


The_voice_of_peaceOp 26 Mei 1973 beginnen, in de internationale wateren voor de Israelische kust, de officiele uitzendingen van The Voice Of Peace. Met financiele bijdragen uit ondermeer Nederland heeft de Israelische vredesapostel Abie Nathan het schip de Cito aangeschaft. In Amsterdam wordt de Cito omgebouwd tot zendschip. De discjockeys aan boord roepen in hun programma's in het Engels, Hebreeuws en Arabisch op tot vrede in het Midden Oosten. Veelgedraaide platen op The Voice Of Peace zijn daarom Peace van Peter Gosling, Give Peace A Chance van The Plastic Ono Band en We Got To Have Peace van Curtis Mayfield. De tune van het radiostation is Reach Out And Help Your Fellow Man van de Schotse zanger Junior Campbell.


The Rolling Stones treden op 26 Mei 1965 op in het Amerikaanse tienerprogramma Shindig!. Het is voor The Rolling Stones de derde keer in een half jaar dat zij in dit programma optreden. In aflevering 37 van dit ABC-televisieprogramma spelen The Rolling Stones de nummers Little Red Rooster, The Last Time, Play With Fire en (I Can't Get No) Satisfaction. Andere sterren in de show zijn Jackie De Shannon, Sonny & Cher, Howlin' Wolf, Billy Preston en Jimmy Rodgers.


Op 26 Mei 1979 komt het titelloze album van Herman Brood & His Wild Romance binnen in de albumlijst van Billboard. Het album staat in totaal 19 weken genoteerd en bereikt een 122ste plaats. Op dit album staan de volgende nummers: Back (In Y' Love), Champagne (& Wine), Doin' It, Dope Sucks, Doreen, Get Lost, Hit, Hot Talk, Never Enough, Pain, Prisoner, Rock & Roll  Junkie, Saturday Night en Skid Row. Herman Brood wordt op dit album bijgestaan door ondermeer Freddie Cavalli (bas), Ani Meerman (drums),Danny Lademacher (gitaar), Bertus Borgers (saxofoon) en Robert Jan Stips (toestsen)


1980In het Burg. Damensportpark in Geleen wordt op 26 Mei 1980 de 11de editie van het Pinkpop Festival gehouden. 50.000 toeschouwers (uitverkocht) kijken voor een bedrag van  fl32,50 (voorverkoop fl27,50) naar optredens van: Garland Jeffreys, Raymond van het Groenewoud & The Centimeters, The Joe Jackson Band, The Specials, Van Halen The J. Geils Band en The Jam. Het festival wordt gepresenteerd door John Peel en Guy Mortier. De optredends van Van Halen en The J.Geils Band waren enige tijd onzeker. Zo staat in het Limburgs Dagblad van 27 Mei 1980 te lezen: "Voordat Garlanf Jeffreys om elf uur precies Pinkpop 1980 ijzersterk opende, dreigde er wat mis te gaan met het programma. Zaterdag kwam het bericht dat David Lee Roth van Van Halen zich bij een TV-optreden in Italixc3xab zo verwond had, dat een optreden op Pinkpop onmogelijk zou zijn. Wie Roth gisteren heeft bezig gezien, kan daar alleen maar vraagtekens bij plaatsen. Maar er waren meer problemen. Vrijdagnacht werd Peter Wolf, zanger van de J. Geils Band, in Londen in elkaar geslagen en dat maakte ook het optreden van deze groep tot op het laatste moment onzeker." Achteraf viel alles dus nog mee, en het optreden van The J.Geils Band is voor organisator Jan Smeets zelfs het hoogtepunt van het festival: "Het zeer professionele optreden van de J. Geils Band was voor Jan Smeets een van de hoogtepunten van z'n festival. Tijdens de uitvoering van het nummer Love Stinks werden er zogenaamde Baccara-rozen naar het publiek gegooid. Jan Smeets, grinnikend: 'Dat was een duur grapje want ze kosten een tientje per stuk. We hebben ze per taxi uit Venlo laten komen.' aldus een artikel in het Eindhovens Dagblad van 29 Mei 1980).


Nadat hij tien dagen eerder tijdens een optreden door een beroerte is getroffen wordt Bo Diddley op 26 Mei 2007 ontslagen uit het Creighton University Medical Center in Omaha. Uit onderzoek blijkt dat het spraakvermogen van de 78-jarige Diddley is aangetast. De 78-jarige zanger/gitarist wordt overgebracht naar een revalidatiekliniek in Florida om verder te herstellen. Bo Diddley is een legende in de muziekindustrie door zijn eeuwige zonnebril met donkere glazen en zijn kenmerkende gitaarriffs. Met nummers als I'm A Man, Who Do You Love?, Mona en Road Runner is hij een inspiratiebron voor ondermeer de Rolling Stones en The Animals. In 1987 wordt hij opgenomen in de Rock And Roll Hall Of Fame en in 1998 krijgt hij een Grammy voor zijn hele oeuvre.


Op 26 Mei 1979 gaat in Glasgow, Schotland het twee dagen durende Loch Lomond Festival van start, Tijdens dit festival zijn er optredens van ondermeer: The Stranglers, Dr. Feelgood, The Skids, Third World en The Dickies. Op de tweede dag zijn o.a The Boomtown Rats, The Average White Band, The Buzzcocks en Rockpile te zien. The Boomtown Rats  tijdeens dit festival het publiek voor het eerst kennismaken met hun nieuwe single I Don't Like Mondays.


Fantasia_barrinoDe finale van de derde serie van American Idol wordt op 26 Mei 2004 gewonnen door Fantasia Barrino. De 19-jarige zwarte, alleenstaande moeder verslaat Diana DeGarmo in de finale, die rechtstreeks wordt uitgezonden door de Amerikaanse omroep FOX. Er worden in totaal 65 miljoen telefonische stemmen op de kandidaten uitgebracht. Barrino krijgt uiteindelijk 1.3 miljoen meer stemmen dan DeGarmo. Paul Anka verzorgt tijdens deze finale een gastoptreden. De debuutsingle I Believe haalt de eerste plaats van de Billboard Hot 100 en staat uiteindelijk elf weken op de hoogste positie. I Believe wordt Billboard Single Of The Year en Billboard Top Selling R&B/Hip-Hop Single Of The Year. Het debuutalbum van Fantasia Barrino, Free Yourself wordt in November 2004 uitgebracht en komt op de 8ste plaats binnen in de Billboard albumlijst. Het album wordt vier keer genomineerd voor een Grammy Award.


Eddie_albertEddie Albert overlijdt op 26 Mei 2005, in zijn woonplaats Pacific Palisades, Californie aan de gevolgen van een longontsteking. Eddie Albert wordt op 22 April 1908 in Rock Island, Illinois geboren als Edward Albert Heimbergen. In de jaren dertig treedt hij ondermeer op in musicals op Broadway in New York, waaronder Brother Rat in 1936. In de jaren zestig is Eddie Albert als Oliver Wendell Douglas te zien in de televisieserie Green Acres. Hiervoor zingt hij ook de titelsong. Vervolgens speelt hij in de jaren zeventig in de televisieserie Switch de rol van Frank McBride. Eddie Albert is 96 jaar geworden.


Frank LoVecchio en Ruth Smith beginnen op 26 Mei 1932 in Atlantic City, New Jersey aan een dansmarathon die 145 dagen zal duren. Op 18 Oktober 1932 houden zij het voor gezien na 3501 uur met elkaar te hebben gedanst. Voor hun prestatie ontvangen Frank LoVecchio en Ruth Smith $600. De negentienjarige Frank LoVecchio wordt later wereldberoemd als de zanger Frankie Laine en groeit uit tot één van de meest succesvolle en invloedrijke Amerikaanse zangers uit de twintigste eeuw. Zijn bijnamen zijn onder andere "Mister Rhythm", "Old Leather Lungs" en "Old Man Jazz". Wereldwijd verkoopt hij ongeveer 250 miljoen grammofoonplaten.


Brian Matthew presenteert op 26 Mei 1962 een nieuwe aflevering van Thank Your Lucky Stars dat door de Britse commerciele omroep ABC op de televisie wordt uitgezonden. Als muzikale gasten ontvangt Matthew ondermeer John Leyton, The Temperance Seven & Mr. Paul MacDowell, Mrs. Mills, Mark Wynter, Lyn Cornell, The Flee-Rekkers en Brad Newman.


Muziek Jarige Op 26 Mei

1904: George Formby - Ukelele speler Engeland († 6 Maart 1961)
1941: Art Sharp - Nashville Teens Zanger
1942: Ray Ennis - The Swinging Blue Jeans Zanger / Gitaar
1943: Levon Helm - The Band Drums / Zanger
1945: Verden Allen - Mott The Hoople Toetsen
1945: Gary Peterson -The Guess Who Drummer
1948: Stevie Nicks - Fleetwood Mac Zangeres
1949: Mick Ronson - Mott The Hoople Gitaar († 28 April 1993)
1949: Hank Williams Jr - Country Zanger USA
1958: Marion Gold (Marion Hartwig) - Alphaville Zangeres
1959: Wayne Hussey - The Mission Gitaar
1962: Colin Vearncombe - Black Zanger
1964: Lenny Kravitz - Zanger USA
1972: Alan White - Oasis Drums
1985: Nina van Dijk - Treble Percussie

24 mei 2012

Muziekgeschiedenis van 25 Mei

Desmond_dekkerDesmond Dekker overlijdt op 25 Mei 2006, thuis in het Engelse graafschap Surrey, aan de gevolgen van een hartinfarct. Volgens zijn manager Delroy Williams heeft Desmond Dekker zich een dag eerder nog prima gevoeld. Op 11 Mei 2006 heeft hij voor het laatst in Leeds in Engeland opgetreden. Delroy Williams: "I don't think I will ever get over this. He was at his peak fitness, he had this big tour coming up for this summer and he was looking forward to it - and then that was it. He died peacefully but it still hurts. I was his manager and his best friend. I don't think anyone knew how close we were - we go back so far. Desmond was the first legend, believe it or not. When he released Israelites nobody had heard of Bob Marley - he paved the way for all of them". Desmond Dekker wordt op 16 Juli 1941 in Kingston, Jamiaca geboren als Desmond Adolphus Dacres en is één van de eerste reggae-artiesten die de Engelse hitparade haalt. Hij doet dat in 1967 met het aanstekelijke 007 en wordt op slag de held van de skin-heads. Dekker heeft dan onder zijn echte naam, Dacres, al vele hits in zijn geboorteland gehad zoals Sabotage, Music Like Dirt en Hey Grandma. In 1969 haalt hij de eerste plaats van de Engelse hitparade met het nummer The Israelites. Vanaf 24 Mei 1969 staat The Israelites twee weken op de eerste plaats in Nederland. Ook in Amerika weet de single de Top 10 te halen. De aan Lee Dorsey herinnerende follow-up It Mek doet het ook nog goed in Europa, maar daarna is het afgelopen voor Desmond Dekker, doordat zijn latere 'commerciele', voor een breder publiek bedoelde platen averechtse verkoopresultaten behalen. In een reaktie op het overlijden van Desmond Dekker laat Reggae DJ Daddy Ernie, van Choice FM in London weten: Any history book that you pick up on reggae, Desmond Dekker's name will have to be in there. People like Desmond Dekker only come along once in a lifetime. This is one of the pioneers that has passed away - his place is definitely cemented in reggae history." Desmond Dekker is 64 jaar geworden.



De 20-jarige Nick O'Malley speelt op 25 Mei 2006 tijdens een optreden in The Old Blue Last, een cafe in het oosten van Londen, voor het eerst mee als bassist bij The Arctic Monkeys. O'Malley is de opvolger van Andy Nicholson die de groep heeft verlaten. Nick O'Malley heeft Andy Nicholson al eerder bij concerten vervangen, en is afkomstig van de groep The Dodgems.



IanbrownIan Brown, de voormalige zanger van de Britse band The Stone Roses, ontkent op 25 Mei 2005 in een interview met het blad City Life de geruchten dat de band weer bij elkaar komt. "Tja, alles wat ik te zeggen heb is: waarom zou ik dat doen", aldus Brown. Gitarist Squire liet eerder weten de band na negen jaar weer bij elkaar te willen brengen. Ian Brown vertelt heel gelukkig te zijn met het leven dat hij nu heeft. "Ik kan nu mijn eigen muziek maken, zonder beperkende factoren. Weet je, ik denk dat we muzikaal gezien te ver uit elkaar liggen. Ik zie niet hoe we muzikaal gezien weer bij elkaar kunnen komen." Ian Brown en Squire besluiten de band op te heffen vanwege onoplosbare meningsverschillen en ruzies. Na een desastreus optreden van de vier bandleden op een zomerfestival in 1996 besluit de band uit elkaar te gaan. The Stones Roses hebben met Fool's Gold (1989) en One Love (1990) twee singles, waarmee de band bekend is geworden.



Op 25 Mei 1969 staan in het Merriweather Post Pavilion in Columbia, Maryland, twee van Engelands topgroepen samen op het affiche. Led Zeppelin en The Who spelen de enige keer in beider carriere op dezelfde dag, in dezelfde stad. In elk geval xc3xa9xc3xa9n van de leden van de crew van The Who is blij dat dit nooit meer zou gebeuren. John Wolff heeft de ondankbare taak om Led Zeppelin van het podium te sturen: "They were playing over time. stringing it out, and there was a curfew, so i was saying I've Got To Get You Off!, i had to pull the plug on them, otherwise we (The Who) were never going to go on".



SboySonny Boy Williamson (Niet te verwarren met John Lee "Sonny Boy" Williamson) overlijdt op 25 Mei 1965 in Helena in de staat Arkansas. Sonny Boy Williamson wordt op 5 December 1901 in Glendora, Mississippi geboren. Wanneer hij in 1951 zijn platendebuut maakt voor Trumpet-records in Jackson, Mississippi, is hij al jaren bekend van zijn eigen radioshow, die wordt gesponsord door de King Biscuit Meelfabrieken. Voor Trumpet maakt hij een kleine veertig nummers. In 1955 vertrekt hij naar Chicago waar hij voor Checker Records een serie briljante opnamen maakt met onder meer gitarist Robert Lockwood. Bekende nummers zijn ondermeer Don"t Start Me To Talkin', Nine Below Zero, Help Me en Checkin' Up On My Baby,  die allemaal te vinden zijn op The Essential Sonny Boy Williamson, een fraai gedocumenteerde box met zes elpees. In 1963 ontdekt Sonny Boy Williamson Europa. Hij toert veel en baart opzien door zijn gedrag en Engelse bolhoed. In de laatste jaren van zijn leven speelt hij met andere muzikale grootheden als Eric Clapton, Jimmy Page en Robbie Robertson. The Who gebruikt het door hem geschreven Eyesight To The Blind in de rock opera Tommy. Andere groepen die nummers van hem opnemen zijn: The Animals, The Yardbirds, The Moody Blues en Van Morrison. Sonny Boy Williamson lijdt aan tuberculose en overlijdt aan een hartaanval. Hij wordt thuis, dood in zijn bed gevonden nadat hij niet is komen opdagen voor een radio uitzending. In 1980 wordt zijn naam opgenomen in de Blues Foundation Hall of Fame. Sonny Boy Williamson is 65 jaar geworden.



Paul McCartney speelt met zijn groep Wings op 25 Mei 1973 de eerste van twee volledig uitverkochte shows in Hammersmith Odeon in Londen. Kaartjes voor het concert kosten £1.50.



Bono en bassist Adam Clayton van U2 zijn op 25 Mei 2005 even kort in Den Haag voor de vijftigste verjaardag van fotograaf Anton Corbijn. Op het feest in het Zeeheldenkwartier zijn verder veel muzikanten te gast, waaronder Robert Jan Stips (Supersister), Fran Healy (Travis) en Lars Ulrich (Metallica). De Haagse topkok Pierre Wind kookt voor de gasten. tijdens het feest wordt er ook nog even opgetreden door de aanwezige muzikanten. Bono zingt ondermeer nummer Radar Love van de Golden Earring.



Dolly_dots_ahoyDe Dolly Dots staan op 25, 26 en 27 Mei 2007 drie maal in een uitverkocht Ahoy in Rotterdam voor hun reunieconcerten. De voorbereidingen van de concerten valt zwaar voor Angela Groothuizen, Anita Heilker, Angela Kramer, Patty Zomer, Ria Brieffies en Esther Oosterbeek. "We willen er geen retro-show van maken, al zullen veel mensen dat wellicht verwachten, maar het is echt een show van nu, met dus ook de choreografieen van nu. En die zijn echt een stuk ingewikkelder dan toen. Dus dat was behoorlijk trainen voor ons", aldus Angela Groothuizen. Tijdens de concerten passeren alle hits zoals Boys, Radio, Do Wah Diddy Diddy, She's A Liar en Love Me Just A Little More de revue. Mike Starink, Jeroen Kijk in de Vegte, Leco van Zadelhoff, Maik de Boer, Richard Groenendijk en Danny Rook verzorgen een gastoptreden als een mannelijke variant op de Dolly Dots met het nummer (Tell It All About) Boys. Andere gast is rapper Brainpower die meedoet in het nummer PS. Na afloop zijn de Dolly Dots erg tevreden. "De overweldigende aandacht heeft ons allemaal heel veel gedaan. We zijn vereerd om hier te staan", verteld Ria Brieffies. Dat het bij deze concerten niet blijft maakt Patty Zomer duidelijk. "De rexc3xbcnieconcerten zijn niet eenmalig. Het is de bedoeling dat we tijdens speciale gelegenheden met elkaar blijven optreden". Op 12 April 2008 gaat dan ook in de Martini Plaza in Groningen de Goodbye For Now Tour van de Dolly Dots van start.



How_great_thou_artOp 25 Mei 1966 begint Elvis Presley aan een drie dagen durende opnamesessie in de RCA Studio in Nashville. Tijdens deze sessie worden er zestien nummers opgenomen voor het album How Great Thou Art. Elvis Presley wordt tijdens de opnamen ondermeer begeleidt door: pianist Floyd Cramer, trompettist Ray Stevens, gitarist Scotty Moore, bassist Bob Moore en de drummers D.J. Fontana en Buddy Harman. Naast The Jordanaires verzorgen ook The Imperials voor de achtergrondvocalen. How Great Thou Art komt op 25 Maart 1967 de Billboard-albumlijst binnen, en haalt de achttiende plaats. How Great Thou Art wordt onderscheiden met een Grammy Award.



Het organiseren van tweede Monterey Pop Festival loopt niet goed af. Op 25 mei 1968 wordt het tweede festival namelijk gecancelled wegens bezwaren van de lokale overheid en de inwoners van Monterey. Of de onregelmatigheden in de boekhouding van het eerste festival iets met de beslissing te maken hebben, is niet duidelijk. Wel is zeker dat er 52.000 dollar verdwenen is en dat de accountant, Sandra Beeke ook spoorloos is.



Pete_shepperton_concertOp 25 Mei 1978 geeft The Who in de Shepperton Film Studio in Londen voor de tweede keer een min of meer geheim concert voor de docementaire The Kids Are Alright van regisseur Jeff Stein. Het eerste concert, in het Gaumont State Cinema Theatre in Kilburn, Londen, op 15 December 1977 is rampzalig verlopen omdat de groep ruim een jaar niet op het podium heeft gestaan. De opnames zijn dan ook grotendeels mislukt en moeten worden overgedaan. Voor het optreden op 25 Mei zijn 500 speciaal uitgenodigde fans aanwezig, waaronder leden van Generation X, The Rich Kids, The Pretenders en The Sex Pistols. Om de continuiteit te bewaren dragen de leden van The Who dezelfde kleren als op 15 December 1977, iedereen behalve natuurlijk Keith Moon. Het idee was om slechts drie nummers te spelen: Baba O'Riley, My Wife en Won't Get Fooled Again. Maar na verschillende keren de nummers gespeeld te hebben, totdat ze er volgens regisseur Jeff Stein goed opstaan speelt The Who, als dank voor het geduld van het publiek een volledige set. Het zou de laatste keer zijn dat drummer Keith Moon met de groep speelt. Hij overlijdt op 7 September 1978 aan een overdosis. Een jaar later, op 23 Mei 1979, gaat de film in New York in premiere en laat een goed beeld zien van The Who tijdens de voorbereidingen van concerten en televisie-optredens.



Op 25 Mei 1965 moeten The Kinks noodgedwongen het restant van een Engelse tournee afzeggen omdat gitarist en zanger Dave Davies, tijdens een concert in Londen, bewusteloos op het podium is neergevallen nadat hij zijn hoofd heeft gestoten aan een bekken van Mick Avory's drumstel.



Door de Britse commerciele omroep ABC wordt op 25 Mei 1963 een nieuwe aflevering van Thank Your Lucky Stars uitgezonden. Presentator Brian Matthew ontvangt in dit televisieprogramma ondermeer Billy Fury, Jet Harris & Tony Meehan, The Brook Brothers, Billie Davis, Doug Sheldon, Christine Campbell, Roger Whittaker en Bob Wallis & His Storyville Jazzmen.



DegraaffBart De Graaff, directeur van BNN, overlijdt op 25 Mei 2002 aan een nierziekte. Tien dagen eerder heeft hij een zware operatie ondergaan in het Leids Universitair Medisch Centrum. Vanaf zijn negende jaar lijdt hij aan een ernstige nierziekte, waardoor hij stopt met groeien en klein blijft. In 1988 is hij voor het eerst op televisie te zien in de reclame voor Delichoc chocoladekoekjes. (Zeg maar nee, dan krijg je er twee!) Ineens gaat het hard met zijn carriere. Vanaf 12 Oktober 1988 heeft hij zijn eigen kinderprogramma B.O.O.S bij Veronica. In 1996 is hij met BNN (Bart Nieuws Netwerk) het kijkcijferkanon van de omroep. Hij besluit om zijn eigen omroep BNN op te richten. In 1998 krijgt BNN van staatssecretaris Aad Nuis zendtijd als aspirant-omroep. Op 6 September 1998 gaat de eerste uitzending van BNN de lucht in. Bart De Graaff is 35 jaar geworden.



Mede-oprichter Peter Green van Fleetwood Mac verlaat op 25 Mei 1970 officieel de band, om zich te gaan toeleggen op de religie. Een dag eerder, op 24 Mei 1970, heeft de gitarist op het Bath Festival in Somerset, Engeland voor het laatst met Fleetwood Mac op het podium gestaan. Zijn plaats bij Fleetwood Mac wordt ingenomen door Christine McVie, de voormalige zangeres van Chicken Shack.



Op 25 Mei 1995 brengt tijdens een veiling in Londen, een oude bandopname van Mick Jagger en Keith Richards, een bedrag van $80.000 op. Op deze band is te horen hoe Mick en Keith als tieners, begin jaren zestig, proberen een gitaarloopje van Chuck Berry onder de knie te krijgen. Het suede jack dat John Lennon draagt op de hoes van het Beatles-album Rubber Soul brengt 32.000 dollar op.



Roy_brown_2De R&B zanger Roy Brown overlijdt Op 25 Mei 1981, in Californie, aan de gevolgen van een hartaanval. Roy Brown wordt op 10 September 1925 in New Orleans, Louisiana geboren. In 1947 neemt Roy Brown de originele versie op van Good Rocking Tonight dat later wordt opgenomen door Elvis Presley. Hoewel grotendeels vergeten, is Roy Brown één van de grondleggers van de muziekstroming die later bekend zou worden als Rock & Roll. Roy Brown is 55 jaar geworden.



Op 25 Mei 1997 wordt Bob Dylan met klachten over pijn in zijn borst opgenomen in een ziekenhuis in Los Angeles. Na onderzoek blijkt zijn hartzakje blijkt te zijn ontstoken. De zanger/componist blijft een week in het ziekenhuis, met als gevolg dat zijn aanstaande Europese tournee wordt afgelast.



GaryushrGary Usher overlijdt op 25 Mei 1989 aan de gevolgen van kanker. Gary Usher wordt geboren op 14 December 1938  en wordt beschouwd als een van de drijvende krachten achter de California Surfing Sound van The Beach Boys, The Surfaris en The Hondells. Als producer is hij mede verantwoordelijk voor het geluid van deze drie groepen. Ook neemt hij materiaal op met The Byrds, Sagittarius en Chad & Jeremy. Voor The Beach Boys schrijft hij, samen met zijn vriend Brian Wilson, de hits In My Room en 409. Andere nummers die Gary Usher schrijft zijn ondermeer Lonely Sea en Ten Little Indians voor The Beach Boys, Beach Party voor Frankie Avalon, Mag Wheels voor Dick Dale & The Del-Tones, en Don't Give In To Him voor Gary Puckett & The Union Gap. Gary Usher is 51 jaar geworden.



In het Central Park in New York geeft Carole King op 25 Mei 1973 een gratis concert. Het concert wat de naam krijgt van Sunset Concert wordt aangekondigd door John Lindsay, de burgemeester van New York. Naar schatting 100.000 mensen komen naar het Central Park om het concert te bezoeken. Het is op dat moment de grootste menigte die ooit een popconcert in het park heeft bijgewoond.



StarmakergroepsfotoVeronica zendt op 25 Mei 2001 de laatste aflevering van het programma Starmaker op televisie uit. Dit muziekprogramma, gepresenteerd door Gijs Staverman, is op 5 Maart 2001 van start gegaan. Starmaker maakt voor twaalf talentvolle jongeren een doorbraak in de internationale muziekwereld mogelijk. Na een zorgvuldige selectie zijn Ruben, Rachel, Bart, Anuschka, Hessel, Stefan, Bouchra, Martijn, Mendy, Sita, Lieke en Anna uitgekozen. Zij wonen in het Big Brother-huis in Almere. Onder de naam Starmaker wordt een nummer één -hit gescoord met de single Damn! (I Think I Love You). Deze single wordt uitgebracht voordat er deelnamers zijn afgevallen. Als protest op zowel het programma als de single brengt het team van Kopspijkers vervolgens de single One Day Fly uit. Van de twaalf kandidaten blijven zeven over (Anna, Bart, Bouchra, Martijn, Rachel, Sita en Stefan) die de groep K-Otic, waarvan Sita zich enige tijd later afsplitst. Eind 2002 wordt besloten de band op te heffen vanwege afnemend succes. In Bob's Party Saloon in Uitgeest is op 27 Januari 2003 het allerlaatste optreden van K-Otic. Ook Sita, die nog een duet met Marco Borsato opneemt krijgt rond deze tijd meer moeite hits te scoren en richt zich uiteindelijk op het presentatievak voor de kinderzender Jetix.



Op 25 Mei 1992 komt Khalil Rountree, de tourmanager van Boyz II Men, bij een uit de handgelopen handgemeen in de lift op de 26ste etage van een hotel in Chicago na een vuurgevecht om het leven. Boyz II Men, die op tournee is met MC Hammer, is voor een optreden in Chicago. De assistent tourmanager raakt bij het vuurgevecht zwaar gewond, maar overleeft het wel. Het in 1995 opgenomen nummer, One Sweet Day, dat Boyz II Men samen met Mariah Carey hebben opgenomen is opgedragen aan Khalil Rountree.



De Engelse supermarktketen ASDA maakt bekend dat een op 25 Mei 2000 te houden signeersessie met Mikey Graham van de jongensgroep Boyzone, ter promotie van zijn solo single Like An Angel, niet doorgaat. Als reden wordt gegeven de bekentenis van Mikey Graham dat hij cannabis gebruikt, en zich regelmatig met de overige leden van Boyzone te buiten gaat aan drank feesten.



LazysundaytyskreOp 25 Mei 1968 komen The Small Faces met het nummer Lazy Sunday op de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. The Small Faces: Steve Marriott, Ronnie Lane, Ian McLagan en Kenny Jones zijn in 1965 door zanger Steve Marriott opgericht. Lazy Sunday is voor The Small Faces hun laatste grote hit. In 1969 stapt Steve Marriott uit The Small Faces en richt samen met gitarist Peter Frampton de groep Humple Pie op. De overgebleven Small Faces halen de onbekende zanger Rod Stewart en -gitarist Ron Wood binnen, en gaan verder als The Faces. Steve Marriott komt op 44 jarige leeftijd, 20 April 1991 bij een brand in zijn huis om het leven. Ronnie Lane overlijdt na een lange strijdt tegen multiple sclerosis op 51 jarige leeftijd, 4 Juni 1997 in zijn huis in Trinidad in Colorado.



The Byrds staan op 25 Mei 1966 in een studio in Los Angeles voor de opname van het nummer 5D (Fifth Dimension) op. 5D (Fifth Dimension) komt op 16 Juli 1966 de Billboard Hot 100 binnen, en haalt een bescheiden 44ste plaats. In Nederland komt 5D (Fifth Dimension) in de Top 40 tot een 33ste plaats.



Met een optreden in de Troubadour in Los Angeles maakt Elton John op 25 Mei 1970 zijn Amerikaanse live-debuut.



Nadat Smokey Robinson in een eerdere toespraak teveel zijn geloofsovertuiging heeft laten doorklinken in zijn visie op drugs ziet de leiding van een school in Sarasota, Florida op 25 Mei 1994 af van een voorgenomen tweede toespraak van de zanger. Het afzeggen door de school heeft etterlijke boze reacties uit alle delen van de Verenigde Staten tot gevolg.



WakemanjttcoteRick Wakeman, de toetsenist van Yes, komt op 25 Mei 1974 op de eerste plaats in de albumlijst in Engeland met de LP Journey To The Centre Of The Earth. Rick Wakeman is het eerste lid van Yes die dit gelukt is. Journey To The Centre Of The Earth is na The Six Wives Of Henry VIII het tweede concept album van Rick Wakeman. Tijdens de opname's van Journey To The Centre Of The Earth onstaan er moeilijkheden met de overige leden van Yes. Deze onstaan enerzijds uit het feit dat Wakeman het niet eens is met de muzikale koers die Yes na het album Tales From Topographic Oceans inslaat, en anderzijds uit het feit dat Wakeman een groot liefhebber is van delicaat voedsel, drank en lekker wijven, en er een totaal andere levenswijze op na houdt dan de overige, aan macrobiotisch voedsel verslaafde Yes leden. Het gevolg is dan ook dat Rick Wakeman de groep Yes in Mei 1974 verlaat. Hij wordt opgevolgd door de, uit Refugee afkomstige, toetsenvirtuoos Patrick Moraz.



Op 25 Mei 1997 wordt bekend gemaakt dat Elvis Presley († 16 Augustus 1977) de bestverkopende "overleden" artiest ter wereld is, met verkopen van meer dan een biljoen dollar. Er zijn wereldwijd meer dan 480 actieve fanclubs, en alleen al in Engeland zijn er 250.000 fans die nog steeds spullen van Elvis Presley kopen. Bij zijn overleden bedraagt het kapitaal van Elvis Presley drie miljoen dollar.



Bij een optreden van Eminem op 25 Mei 2002 in een club in Washington DC raken 30 fans gewond. Tijdens het optreden ontstaat er plotseling een enorm gedrang, waardoor de voorste rijen onder de voet worden gelopen. Vijf fans zijn zo ernstig gewond dat zij worden vervoerd naar het ziekenhuis. Eén fan krijgt zelfs ter plekke een hartaanval, maar door tijdig ingrijpen van het ambulance personeel overleeft hij het.



He_aint_heavy_hes_my_brotherThe Hollies nemen op 25 Mei 1969 in de Abbey Road Studio in Londen, het nummer He Ain't Heavy, He's My Brother op. He Ain't Heavy, He's My Brother is geschreven door Bob Russell en Bobby Scott. Elton John is op deze opname te horen als pianist. Kelly Gordon is de eerste die het liedje begin 1969 opneemt. De versie van The Hollies wordt twee keer een hit in Engeland. In november 1969 bereikt He Ain't Heavy, He's My Brother de derde plaats. Vanaf 24 September 1988 staat de single twee weken aan de top. In Nederland komt He Ain't Heavy, He's My Brother in november 1969 niet verder dan de twintigste plaats.



Tijdens een bezoek van The Dave Clark Five aan Washington DC op 25 Mei 1964 wordt basgitarist Rick Huxley in elkaar geslagen. The Dave Clark Five is in Washington DC om hun nieuwe single Do You Love Me te promoten.



Omdat Erik de Zwart begin mei 1984 naar de TROS is vertrokken, presenteren Jeroen van Inkel en Bart van Leeuwen op vrijdagavond Bart & Van Inkel bij Veronica op Hilversum 3. Omdat Bart van Leeuwen op 25 Mei 1984 ziek is, neemt Adam Curry voor één keer zijn plaats in. Zodoende is dit de eerste officieuze Curry & Van Inkel uitzending bij Veronica. De eerste officiele Curry & Van Inkel wordt op 12 oktober 1984 live vanuit de Expohal in Hilversum uitgezonden.



BradZanger en gitarist Bradley Nowell overlijdt op 25 Mei 1996 aan de gevolgen van een overdosis. Samen met drummer Bud Gaugh gebruikt hij in een motelkamer in San Francisco drugs. Wanneer Bud Gaugh uit zijn roes ontwaakt, blijkt Bradley Nowell aan een overdosis heroine te zijn overleden. Bradley James Nowell wordt op 22 Februari 1968 geboren en vormt samen met Bud Gaugh en Eric Wilson (basgitarist) de groep Sublime, een Amerikaanse garage-punkband die een mengeling speelt van reggae, dub, ska, punk, en hip hop. Brad Nowell overlijdt twee maanden voordat het derde album uitkomt. In 1998 verschijnt het postume album Sublime Acoustic: Bradley Nowell & Friends. Bradley Nowell is 28 jaar geworden.



Op 25 Mei 1985 komt History van het Nederlandse trio Mai Tai de Engelse hitparade binnen. De single bereikt de achtste plaats. History is geschreven en geproduceerd door Eric van Tijn en Jochem Fluitsma.



Paul_stanley_phantomNadat Livent, de bekende Canadese musicalproducent, bekend heeft gemaakt dat de musical The Phantom Of The Opera in Toronto, Canada op 26 September 1999 ermee stopt worden er, om de ticketverkoop een laatste duw in de rug te geven, een aantal gast-Phantoms aangezocht de hoofdrol te komen zingen. Op 25 Mei 1999 begint Kiss zanger/gitarist Paul Stanley aan zijn eerste voorstelling als hoofdrol in The Phantom Of The Opera. Stanley's laatste voorstelling is op 1 Augustus 1999. Andere gast-Phantoms zijn David Rogers, Rene Simard, en Jeff Hyslop. Hyslop en Rogers hebben beiden reeds eerder in de productie gestaan. Rene Simard is een bekende zanger uit Quebec. Wanneer Paul Stanley na zijn laatste optreden als Phantom gevraagd wordt of hiermee zijn musical aspiraties over zijn antwoord hij: "Oh no, I've got to do more of that. It's a great discipline and I really dig it. It's live entertainment and there something about live theater where you know immediately whether you suck or not, because, you know, when people stand up and they're not heading for the door, that means you're getting a standing ovation. So it's pretty cool."



Inside_your_heavenOp 25 Mei 2005 wordt de finale van het vierde seizoen van American Idol gewonnen door de 22-jarige country-zangeres Carrie Underwood uit Checotah, Oklahoma. De verliezend finalist is Bo Bice, een rockzanger uit Helena, Alabama. Inside Your Heaven, de eerste single van Carrie Underwood, wordt op 14 Juni 2005 in Amerika uitgebracht, en komt binnen op de eerste plaats van de Billboard Hot 100.



Marija_naumova_i_wannaVanuit de Saku Suurhall Arena in Tallinn, Estland wordt op 25 Mei 2002 het door Annely Peebo en Marko Matvere gepresenteerde Eurovisie Songfestival uitgezonden. Marija Naumova wint voor Letland met het nummer I Wanna. Marie Naumova brengt een complete show met een lesbisch tintje. Zij danst, gekleed in herenkleding, met een van de achtergronddanseresjes. Tegen het eind van het nummer wordt zij langzaam uitgekleed door de twee achtergronddansers en sluit Marie N haar optreden af in een elegante avondjurk. De kritiek dat vooral de show belangrijk is geweest voor het behalen van de overwinning, en niet in de eerste plaats het nummer, verdedigd Marie Naumova op een persconferentie als "logisch voor een wedstijd die via de televisie wordt uitgezonden". Het is de eerste keer dat Letland het Eurovisie Songfestival wint. Tweede wordt de voor Malta uitkomende Ira Losco met 7th Wonder en Estland wordt derde met het door Sahlene gezongen Runaway. Nederland doet in 2002 niet mee, omdat het in 2001 op de achttiende plaats is gexc3xabindigd. Belgie wordt vertegenwoordigd door Serge & The Ladies met Sister. Zij worden dertiende.



Roy_orbison_barbara_wilhonnen_jacobRoy Orbison treedt op 25 Mei 1969 in Nashville, in het huwelijk met de West-Duitse Barbara Wilhonnen Jacobs. Orbinson en Jacobs hebben elkaar in Augustus 1968 in het Engelse Leeds leren kennen. Aan het eind van 1968 trekt Barbara Jacobs bij Roy Orbison in. In Juni 1969 beginnen zij met de bouw van een huis in Hendersonville in Tennessee, vlakbij de plek waar op 15 September 1968 zijn oude huis is afgebrand. Bij deze brand komen Roy Dewayne en Anthony King, (De zoons van Roy Orbison uit zijn eerste huwelijk met Claudette Frady) om het leven. Roy en Barbara Orbison krijgen samen twee zoons - Roy Kelton jr. (1970) en Alexander Orbie Lee Kelton op 25 Mei 1975, hun zesde trouwdag.


Dean_so_many_waysOp 25 Mei 2007 wordt de finale van de derde serie van Idool, de Vlaamse versie van de Britse show Pop Idol, gehouden. In dit door de Belgische commerciele omroep VTM uitgezonden programma strijden Esther Sels en Dean Delannoit tegen elkaar. Presentatoren Koen en Kris Wauters van de groep Clouseau zien Dean Delannoit winnen. Vanaf 23 Juni 2007 staat hij met zijn eerste single, So Many Ways, twee weken lang op de eerste plaats in de VRT Top 30. In het najaar van 2007 is Dean Delannoit (samen met zijn schaatspartner de Hongaarse Imola Antal) ook de winnaar van de VTM wedstrijd Sterren Op Het IJs.



Bij een verkeersongeluk, op 25 Mei 2003 in Texas, komen de 22-jarige Taylor Ray Jennings en zijn vriendin, de 19-jarige Stacey Norman om het leven. De Plymouth Neon waarin de twee zitten wordt aangereden door een dronken automobilist die door een rood stoplicht is gereden. Taylor Ray Jennings is een kleinzoon van de op 13 Februari 2002 overleden country-zanger Waylon Jennings.

Muziek Jarige Op 25 Mei

1921: Hal David (Harald Lane David) - Componist USA
1926: Miles Davis - Trompettist USA († op 28 Sept. 1991)
1936: Donnie Elbert -Soul Zanger USA († op 26 Jan. 1989)
1942: Brian Davison - The Nice Drums
1946: Gerard Romeijn - The Motions Gitaar
1947: Mitchel Margo - The Tokens Zanger
1948: Klaus Meine - The Scorpions Zanger
1950: Jean Millington - Fanny Bas
1950: Robert Steinhardt - Kansas Viool
1955: John Grimaldi - Argent Gitaar
1958: Paul Weller - Zanger Engeland (The Jam & Style Council)
1959: Rick Smith - Underworld Toetsen
1969: Rich Robinson - The Black Crowes Gitaar
1975: Lauryn Hill - The Fugees Zangeres